Soluția pentru înregistrarea rapidă a tuturor imobilelor din România până în anul 2023, după cum prevede Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), derulat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), este concentrarea fondurilor în acest scop, consideră conducerea instituției.
Guvernul României a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevede că „finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ANCPI şi ale instituţiilor subordonate se asigură integral din venituri proprii”. Astfel, ANCPI va deveni, începând cu luna ianuarie a anului 2018, o instituţie care se autofinanţează, strategie care are ca prim scop finalizarea cu succes a PNCCF, până în anul 2023.
“Autofinanțarea înseamnă atât consolidarea capacității administrative și financiare a instituției noastre, cât și accelerarea PNCCF, program gratuit pentru cetățeni și necesar în special fermierilor, care riscă să piardă subvențiile pentru agricultură. Implementarea PNCCF înseamnă și dezvoltarea proiectelor de infrastructură de interes național. Așadar, cu ajutorul acestor fonduri vom putea grăbi înregistrarea gratuită a imobilelor. Am convingerea că, pentru anii care urmează, cel puțin până la finalizarea PNCCF, constrângerile noastre bugetare să se fi încheiat”, a declarat Radu-Codruț Ștefănescu, președinte-director general al ANCPI.
Conform site-ului www.ancpi.ro, prin PNCCF au fost înregistrate, în aproape doi ani, de șapte ori mai multe imobile față de perioada 2005-2015, adică, în 2016 și 2017, prin PNCCF au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, peste 515.000 de cărți funciare.
Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanțare pot fi și fondurile din bugetele locale.
În prezent, 34 de comune sunt cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 189 de comune se desfășoară lucrări de cadastru general la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale (UAT). Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.217 sectoare cadastrale din 497 de UAT-uri și sunt în desfășurare lucrări de cadastru general în 15.274 de sectoare cadastrale din 1.863 de UAT-uri.
Sursa: http://evz.ro/schimbari-importante-in-programul-gratuit-de-cadastru.html