Peste 70% dintre primării vor face cadastru gratuit. Lista localităților

Peste 2.000 de primării s-au înscris, anul acesta, în Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Banii pentru lucrările de cadastru sunt asigurați de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cetățenii primesc gratuit actele pentru terenuri și case. 

Dintre cele 2.949 de primării eligibile, care pot solicita bani pentru realizarea cadastrului gratuit pentru cetățeni, până astăzi, 2.104 au semnat contracte de finanțare cu oficiile de cadastru din țară. Perioada de înscriere se încheie la sfârșitul acestei luni. Cele mai multe contracte de finanțare- 98,  au fost semnate în județul Olt, apoi Iași- 85 de contracte, Teleorman- 78 de contracte și Neamț- 72 de contracte. Găsiți lista cu județele care au intrat în Programul național de cadastru accesând http://www.ancpi.ro/images/Situatie_contracte_de_finantare_24072017.pdf

 Valoarea celor peste 2.000 de contracte de finanțare este de 302,142,321.00 de lei. Potrivit ANCPI, în 2017, au fost alocați pentru lucrări de cadastru 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile. Fiecare primărie poate primi, în acest an, 150.000 de lei, față de 135.000 de lei, în 2016. După semnarea contractelor dintre primării și OCPI-uri, urmează încheierea contractelor dintre primării și firmele autorizate să execute lucrări de cadastru. 

Plățile vor fi efectuate în momentul finalizării și recepției lucrărilor de înregistrare sistematică. Actele pentru cetățeni sunt gratuite. 

 

Peste 300.000 de imobile înregistrate prin PNCCF

Până la această data, de la începutul PNCCF, au fost înregistrate gratuit peste 370.000 de imobile. Județul cu cel mai mare număr de imobile înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, este Olt, urmat de Teleorman și Argeș.  

“Pentru anul acesta, ANCPI își propune să încheie contracte de finanțare din venituri proprii pentru înregistrarea a cel puțin 3 milioane de imobile, reprezentând aproximativ 4,5 milioane de hectare. Pentru a avea acte gratuite pentru terenuri și case, cetățenii trebuie doar să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și, dacă este cazul, să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate. Urmează perioada în care sunt verificate informațiile privitoare la imobilele înregistrate  prin etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. Proprietarii pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte”,  a explicat, pentru Evenimentul Zilei, directorul ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu. 
Sursa: http://evz.ro/peste-70-dintre-primarii-vor-face-cadastru-gratuit.html

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Romanian
English Romanian