Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara s-a infiintat in anul 2004 (HG 1210/2004) prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si prin preluarea activitatii de publicitate imobiliara de la Ministerul Justitiei, iar la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti prin reorganizarea oficiilor de cadastru, geodezie si cartografie si a birourilor de carte funciara de pe langa judecatorii. Astfel a luat fiinta Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Braila, institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea ANCPI.
OCPI Braila controleaza si indruma toate activitatile privind:
Cadastru: Sistem unitar de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, înregistrarea, reprezentarea pe harti si planuri a tuturor imobilelor de pe întregul teritoriu al tarii indiferent, de destinatia lor si de proprietar.
Cartea funciara: inscrierea actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din judet (publicitatea imobiliara);
Geodezia/topografia: masuratori terestre de referinta pe teritoriul judetului; masuratori de corpuri de proprietate;
Cartografia: arhivarea si administrarea de harti si planuri.
Termeni:
OCPI: Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara
Intabulare: Inscrierea dreptului de proprietate asupra unui imobil in Cartea Funciara.
Parcela: suprafata de teren, clar delimitata care are o singura categorie de folosinta, un numar cadastral si unul sau mai multi proprietari.
Cartea Funciara: Document autentic care contine totalitatea înscrisurilor privitoare la actele si faptele juridice referitoare la bunurile imobile.
Bun imobil: parcela de teren cu sau fara constructii.
Extras de informare: Documentul care reflecta situatia juridica a unui imobil, asa cum este înfatisata în cartea funciara la data eliberarii acestuia; se elibereaza oricarei persoane interesate; nu are termen de valabilitate si nu poate fi folosit pentru încheierea actelor notariale
Extras de autentificare: Documentul necesar pentru incheierea actului autentic care se elibereaza numai notarului in scopul incheierii actului notarial; are termen de valabilitate 5 zile iar eliberarea acestuia duce la blocarea automata a cartii funciare pe durata de valabilitate