Lista primăriilor care refuză să facă lucrări de cadastru general

Peste 50 de primari din toată țara refuză, de ani buni, să înțeleagă necesitatea realizării cadastrului general. Dacă pe de o parte, edilii se plâng că nu au fonduri pentru investiții, pe de altă parte trec milioanele de euro pe lângă ei. Vorbim despre banii europeni, care nu pot fi accesați dacă nu ai cadastru.

Au trecut patru ani de când Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) transmite acest mesaj tuturor primăriilor din țară. Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) a ajuns deja la jumătatea drumului, iar ANCPI a alocat până acum peste 1,8 de miliarde de lei pentru înregistrarea sistematică a imobilelor și a organizat zeci de întâlniri cu primarii din toate județele. Cu toate acestea, există încă 51 de edili din 16 de județe care refuză să facă ordine în actele de proprietate.

„Cei mai mulți primari au înțeles și ne-au sprijinit în acest demers, pentru că beneficiile cadastrului general sunt evidente și imediate, atât la nivel individual, cât și la nivel local, regional și național. La toate ședințele pe care le-am organizat am explicat de ce cadastrul general este imperios necesar și obligatoriu. Dezvoltarea acestei țări depinde și de realizarea cadastrului general. Este atât de simplu: nu ai cadastru, nu poți vinde, nu poți construi, nu poți face drumuri sau spitale, nu poți accesa fonduri europene. „Cadastrul general este gratuit pentru cetățeni. Există bani pentru toate primăriile, trebuie doar să cereți.” ”,a explicat președintele – director general al ANCPI, Radu – Codruț ȘTEFĂNESCU.

De ce nu cer primarii bani

Treptat, edilii s-au convins că nu au decât de câștigat din acest demers și, mai de bunăvoie, mai împinși de cetățenii care își cer drepturile, au început să vină în număr tot mai mare la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pentru a încheia contracte de finanțare. Așa se face că numărul imobilelor înregistrate prin PNCCF crește constant, iar numărul primarilor neinteresați de acest proces este în scădere.

„La nivel național, aceste localități reprezintă aproximativ două procente din totalul unităților administrativ-teritoriale eligibile. Pe de altă parte, sunt 25 de județe în care toți primarii au înțeles că realizarea cadastrului general înseamnă evoluție și și-au asumat începerea acestui proces pe care trebuie să îl finalizăm, împreună, până în anul 2023”, a precizat președintele –director general al ANCPI.

Mulți primari nu cer bani și nu fac cadastru pentru a ține la „secret” terenurile, astfel pot face ce vor cu ele, susțin surse din adminisrație.

Vezi Comune-fara-contracte-de-finantare lista cu edilii care nu vor cadastru

Fonduri europene pentru cadastru

Alte 660 de comune din 38 de județe (http://www.ancpi.ro/files/Statistici_home_page/Lista_UATs-29.11.pdf) vor fi cadastrate integral din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. Dealtfel, ANCPI a inițiat deja procedura de licitație pentru înregistrarea sistematică a imobilelor din 149 de UAT-uri.

Peste 200.000 de proprietăți înregistrate în 2019

Până în prezent, aproximativ 1,4 milioane de proprietăți au fost înregistrate prin PNCCF, fără costuri pentru cetățeni. Dintre acestea, peste 200.000 au fost cadastrate doar anul acesta. Astfel, numărul imobilelor înregistrate în primele patru luni din 2019 l-a depășit pe cel al proprietăților înregistrate în anul 2016, de exemplu (www.ancpi.ro).

Evoluția acestui program vine ca o urmare firească a măsurilor luate de autorități pentru a grăbi lucrurile. Legislația și procedurile sunt într-un proces continuu de simplificare, iar sumele acordate fiecărui UAT au crescut în fiecare an.

În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Potrivit reglementărilor în vigoare, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.

Sursa: https://www.piatapresei.ro/2019/04/exclusiv-lista-primariilor-care-refuza-sa-faca-lucrari-de-cadastru-general/

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Romanian
English Romanian