Veste bună pentru 660 de localități din România: Cadastru gratuit, din fonduri europene

Locuitorii din 660 de comune din toate județele țării vor beneficia de cadastru gratuit. Lucrările vor fi plătite din bani europeni și sunt parte a Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF).

Lista unităților administrativ-teritoriale (UAT) care vor fi cadastrate în proporție de 100% din fonduri europene nerambursabile este disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI)- www.ancpi.ro.

Cum au fost alese cele 660 de localități

Potrivit ANCPI, localitățile care vor beneficia de cele aproximativ 312 de milioane de euro însumează o suprafața totală de 5.756.387 de hectare și au fost selectate de o comisie formată din specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor, dar și din cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Comisia interministerială a întocmit lista UAT-urilor care vor fi cadastrate din bani europeni, cu respectarea criteriilor de prioritizare, conform Programului Operaţional Regional 2014-2020. Astfel, comunele alese trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții: a) să facă obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin HG nr. 666/2016; b) să implementeze ori să fie incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe, potrivit legii; c) să includă zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate. Criteriul va avea în vedere zone cu comunităţi rome, precum şi zonele defavorizate.  ”Am convingerea că proprietarii și posesorii de imobile din aceste comune înțeleg beneficiile Programului național de cadastru de carte funciară atît la nivel individual, cât și la nivel de comunitate și vor participa activ, pentru ca lucrările să se desfășoare în condiții optime. Dacă ai cadastrul făcut înseamnă că poți să dispui de proprietatea ta așa cum dorești: să o vinzi, să o ipotechezi pentru a face un credit, să accesezi mai ușor fonduri europene. Avantaje importante sunt și la nivel de UAT. O evidență clară a imobilelor înseamnă o bază reală de impozitare, un venit sigur, înseamnă dezvoltarea proiectelor de infrastructură și, implicit, posibilitatea de a atrage investitori”, a precizat Radu-Codruț ȘTEFĂNESCU, președinte – director general al ANCPI.  Suma totală alocată cadastrării a 5.756.387 de hectare de teren din zona rurală este de 312,89 de milioane de euro. 265,96 de milioane de euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, în timp ce 46,93 de milioane de euro reprezintă cofinanțare de la bugetul de stat. Vo reveni cu detalii privind derularea acestui program de cadastru gratuit, pe măsură ce vom le vom primi de la ANCPI.

Stadiul realizării programului național de cadastru gratuit

În momentul de față, lucrările de cadastru general au fost finalizate în 33 de UAT-uri. În alte 190 de comune se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilor la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.217 de sectoare cadastrale, din 497 de UAT-uri și se desfășoară lucrări de cadastru general în 15.274 de sectoare cadastrale din 1.863 de UAT-uri.  Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită pentru cetățeni, persoane fizice și juridice, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. O altă sursă de finanțare pot fi și fondurile din bugetele locale.

Sursa: https://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/utile/cadastru-2060030

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English