Măsurile propuse de ANCPI pentru accelerarea Programului național de cadastru au trecut de Guvern

Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 7 a cadastrului și a publicității imobiliare inițiat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a fost aprobat în ședința de Guvern care a avut loc miercuri, 18 aprilie.

Noile reglementări vizează accelerarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) și se referă la înjumătățirea termenelor pentru soluționarea contestațiilor, majorarea sumei plătite pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților și posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moștenitor emise înainte de 2011.

Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, suma plătită pentru lucrările de cadastru general va crește proporțional cu gradul de dificultate al lucrării și va fi cuprinsă între 60 și 132 de lei/imobil. În plus, autorizații care execută lucrări de cadastru general vor fi plătiți pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă acestea fac parte din intravilan, dar și pentru cele care au deja carte funciară.

”Scopul noilor reglementări este implementarea Programului national de cadastru  și carte funciară în termenii stabiliți. Am încercat să găsim soluții, astfel încât cadastrul general să avanseze în ritm accelerat în toate zonele. Până acum, unitățile administrative-teritoriale (UAT) situate în zonele de deal și de munte au fost dezavantajate, pentru că prestatorii preferau zonele de câmpie, unde măsurătorile se fac ușor. În localitățile de deal sau munte, unde accesul este mai dificil, primăriile au organizat licitații la care nu s-a prezentat nimeni și au fost obligate să rezilieze contractele de finanțare încheiate cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI)”, a precizat Radu-Codruț Ștefănescu, președinte-director general al ANCPI.

Modificările aduse Legii cadastrului vizează și eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru general (perioadă care putea ajunge până la șase luni), dar și înjumătățirea perioadei de soluționare a contestațiilor, care acum va fi de cel mult 30 de zile.

Actul normativ aprobat de Executiv prevede și obligativitatea înființării de birouri de cadastru și carte funciară la nivelul fiecărei circumscripții judecătorești, până la data de 31 decembrie 2018, dar și posibilitatea ca primăriile să își înscrie proprietățile în cartea funciară prin hotărâre a consiliului local.
400 de milioane de lei pentru cadastru, în 2018

În 2018, ANCPI a alocat peste 400 de milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Astfel, fiecare UAT poate primi, anul acesta, 155.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016.

Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) până la începutul lunii mai.

Obiectivul principal al PNCCF este deschiderea cărților funciare  pentru toate imobilele din România, fără costuri din partea proprietarilor. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.
În prezent, potrivit www.ancpi.ro, 42 de UAT-uri din 18 județe sunt cadastrate integral.

Sursa: https://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/masurile-propuse-de-ancpi-pentru-accelerarea-programului-na-ional-de-cadastru-au-trecut-de-guvern-24505.html

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English