Măsurile propuse de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru accelerarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) au fost aprobate de Executiv. Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 353/23.04.2018.
Noile reglementări se referă la înjumătățirea termenelor pentru soluționarea contestațiilor, majorarea sumei plătite pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților și posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moștenitor emise înainte de 2011.
Astfel, potrivit OUG nr. 31/2018, suma plătită pentru lucrările de cadastru general va fi majorată proporțional cu gradul de dificultate al lucrării și va fi cuprinsă între 60 și 132 de lei/imobil. În plus, autorizații care execută lucrări de cadastru general vor fi plătiți pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă acestea fac parte din intravilan, dar și pentru cele care au deja carte funciară. Totodată, actul normativ prevede posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moștenitor emise înainte de anul 2011.
Modificările aduse Legii cadastrului vizează și eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru general (perioadă care putea ajunge până la șase luni), dar și reducerea perioadei de soluționare a contestațiilor de la 60 la 30 de zile.
OUG nr. 31/2018 prevede și obligativitatea înființării de birouri de cadastru și carte funciară la nivelul fiecărei circumscripții judecătorești, până la data de 31 decembrie 2018, dar și posibilitatea ca primăriile să își înscrie proprietățile în cartea funciară prin hotărâre a consiliului local.
Suma totală alocată de ANCPI, în 2018, pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, este de peste 400 de milioane de lei. Astfel, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 155.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, www.ancpi.ro
Persoană de contact:
Andreea CRASNOPOLSCHI
Purtător de cuvânt
Tel. 0721.371.602
E-mail: andreea.crasnopolschi@ancpi.ro