Primăriile nu sunt interesate de cadastrarea imobilelor

ANCPI poate finanţa din veniturile proprii lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral, fiecare primărie putând obţine câte 150.000 lei
Cu toate acestea, în 2016, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii
În acest an, contractele cu primăriile care doresc să realizeze cadastru cu fonduri de la ANCPI vor putea fi încheiate în cursul lunii mai

Unităţile administrativ-teritoriale nu par prea interesate să obţină finanţare pentru cadastrarea imobilelor, deşi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) poate oferi fiecărei primării câte 150.000 de lei.
Potrivit informaţiilor furnizate Curierului Naţional de ANCPI, până la sfârşitul anului trecut, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică.
„ANCPI poate finanţa, în 2017, 2.949 de primării pentru efectuarea cadastrului general, gratuit pentru cetăţeni. În 2017, ANCPI poate finanţa din veniturile proprii lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral pentru 2.949 de UAT-uri”, susţin surse din ANCPI.  
ANCPI a trimis, la începutul lunii aprilie a acestui an, către oficiile teritoriale, bugetul aprobat pentru finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral. 
Începând cu 2016, achiziţia serviciilor de înregistrare sistematică a fost descentralizată, în sensul că primăriile încheie singure contractele pentru realizarea lucrărilor de cadastru. 
Potrivit directorului general al ANCPI, Radu Codruţ Ştefănescu, această decizie are ca scop eliminarea oricăror suspiciuni referitoare la o licitaţie de o asemenea anvergură, precum şi accelerarea procesului de înregistrare sistematică a imobilelor din România. 
Orice primărie care doreşte să facă lucrări de cadastru va putea accesa anul acesta suma de 150.000 de lei/Unitate Administrativ Teritorială (UAT), faţă de 135.000 de lei/UAT în 2016. Contractele cu primăriile care doresc să realizeze cadastru cu fonduri de la ANCPI vor putea fi încheiate în cursul lunii mai. 
Potrivit ANCPI, în această perioadă, au loc întâlniri între reprezentanţii oficiilor judeţene de cadastru şi primari, persoanele autorizate să execute lucrări de cadastru, dar şi cu notarii. Ca şi în 2016, prioritate au lucrările de înregistrare sistematică pentru terenurile din extravilan, terenurile agricole care fac obiectul plăţilor prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, dar şi terenurile care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes naţional (autostrăzi, reţele electrice – stâlpi LEA, reţele de transport gaz). 

Ghidul primarului, postat pe site-ul ANCPI

„Pentru prima dată sunt întrunite cele trei elemente esenţiale realizării cadastrului sistematic la nivelul întregii ţări, şi anume: avem fonduri suficiente din venituri proprii, avem sprijin din partea guvernului şi există o bună colaborare între autorităţile centrale, în cazul nostru ANCPI şi cele locale, respectiv primăriile.


Ca să vă faceţi o idee, statisticile de la nivelul ANCPI arată că, în cadrul procesului de înregistrare sistematică început în 2006, în  perioada 2006- 2015 au fost înregistrate 75.924 de imobile, iar în perioada ianuarie 2016-aprilie 2017 au fost înregistrate 269.501 de imobile. Doar în primele 4 luni ale acestui an au fost înregistrate 76.979 de imobile” a declarat, pentru Curierul Naţional, Radu Codruţ Ştefănescu, directorul general al ANCPI. 
Pentru a veni în sprijinul primăriilor care doresc să acceseze aceste fonduri, ANCPI a actualizat Ghidul primarului pentru desfăşurarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Acesta este disponibil pe pagina web a ANCPI. Puteţi consulta lista localităţilor în care se desfăşoară lucrări de cadastru gratuit pentru cetăţeni, dar şi lista în care au fost finalizate aceste lucrări accesând http://www.ancpi.ro/pnccf/
Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) se desfăşoară în perioada 2015-2023. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul naţional este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale.

Conform datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), la 24 aprilie erau cadastrate 9.630.712 imobile, reprezentând 24,08% din 40.000.000, numărul total aproximat de imobile din România.
La jumătatea lunii octombrie, ANCPI informa că în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară erau înregistrate 9.057.459 imobile, reprezentând 22,64% din totalul imobilelor.
Potrivit calculelor Curierului Naţional, media lunară de înregistrare în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară este de circa 100.000 de imobile.

Sursa: https://www.curierulnational.ro/Eveniment/2017-04-27/Primariile+nu+sunt+interesate+de+cadastrarea+imobilelor&hl=cadastru&tip=toate

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English