BUCUREŞTI, 02.07.2024 – Peste 500.000 de hectare, înregistrate în primele șase luni ale anului

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 02 iulie 2024

Peste 500.000 de hectare, înregistrate în primele șase luni ale anului

 

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat, în primele șase luni ale anului 2024, peste 640.000 de proprietăți, gratuit pentru cetățeni, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Finanțarea a fost asigurată din veniturile proprii ale ANCPI și din fonduri europene. În aceeași perioadă, au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în 34 de unități administrativ-teritoriale (UAT) și în sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 500.000 de hectare. În total, prin programele derulate, ANCPI a finalizat înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 259 de localități și sectoare cadastrale, suprafața înregistrată depășind 5,7 milioane de hectare.

ANCPI, instituție publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), realizează lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, în 2.211 UAT-uri, din totalul de 3.181. Suprafața în lucru, pentru care vor fi deschise noi cărți funciare, este de peste 6,4 milioane de hectare. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin PNCCF și din fonduri europene, nerambursabile.

Dintre cele 259 de localități, în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților, 134 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin POR.

În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localități, cu finanțare europeană, în 514 comune.

Sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică, cofinanțate de ANCPI, în 18 UAT-uri și în 752 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de 130.619,76 de hectare.

Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,75 milioane de hectare (81%).

De la începutul anului, ANCPI a acordat două etape de finanțare. Astfel, în cadrul etapei a X-a, au fost alocate peste 300 de milioane de lei pentru primăriile care doresc să înceapă sau să continue lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților pe sectoare cadastrale. Fiecare primărie poate primi până la 160.000 de lei. Din totalul primăriilor eligibile, 2.007 intenționează să acceseze sumele puse la dispoziție.

În cadrul celei de-a XI-a etape, ANCPI a alocat 25 de milioane de lei pentru primăriile interesate să întocmească planuri parcelare. 248 de primării au anunțat că doresc să acceseze etapa a XI – a de finanțare.

Lucrările de întocmire a planurilor parcelare se derulează similar procesului de înregistrare sistematică a proprietăților și se finalizează cu înscrierea din oficiu în cărți funciare noi a imobilelor cuprinse în planul parcelar.

ANCPI a acordat cofinanțări pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru opt UAT-uri și 283 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de 52.200,17 hectare. Totodată, ANCPI a acordat peste 22.200.000 de lei finanțare din veniturile proprii, în cadrul PNCCF, pentru intabularea a peste 55.000 de hectare aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului.

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 hectare, din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Bugetul alocat a fost de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 – fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Proiectul a fost finanțat în cadrul Axei prioritare 11 din Programul Operațional Regional până la 31 decembrie 2023 și a fost etapizat, astfel încât, în perioada 2024-2027, ANCPI beneficiază de fonduri europene prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF).

Mai multe informații referitoare la stadiul lucrărilor de înregistrare sistematică sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, https://www.ancpi.ro/pnccf/stadiu-lucrarilor.html.

 

SERVICIUL COMUNICARE

AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

 

Descarcă documente

# Fișier Dimensiune fișier
1 png H1 457 KB
2 png H2 1 MB
3 png H3 492 KB
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Romanian
English Romanian