Bucuresti, 22.11.2018

 

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a preluat Președinția Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC) de la Oficiul Federal de Metrologie și Topografie din Austria (BEV). Însemnele de mandat au fost preluate de președintele – director general al ANCPI, Radu Codruț ȘTEFĂNESCU, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc miercuri, la Viena. ANCPI va exercita această funcție începând cu data de 1 ianuarie 2019, în contextul preluării de către România a Președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) pentru prima jumătate a anului viitor.

În calitate de președinte al PCC, ANCPI va stabili obiectivele mandatului, pe care le va promova, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea activității de cadastru desfășurate de către instituțiile specializate din țările UE. Totodată, ANCPI va organiza, la București, Conferința și Întâlnirea Plenară ale Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea Europeană, în cadrul cărora va iniția dezbateri cu privire la impactul economic al cadastrului asupra societății. Astfel, specialiștii în domeniul cadastrului din țările membre PCC vor discuta atât despre beneficiile cadastrului din punct de vedere economic, cât și despre modul în care acest sistem ar trebui să funcționeze. Pentru asigurarea continuităţii mesajelor, agenda reuniunilor va fi stabilită de către ANCPI după consultarea Oficiului Federal de Metrologie și Topografie din Austria, de la care a preluat Președinția PCC și cu Agenția Națională pentru Măsurători din Finlanda.

Potrivit regulamentului PCC, președinții Comitetului acționează în trio-uri, iar ANCPI va face parte din trio-ul format din România, Finlanda și Croația, având în vedere faptul că președinția Consiliului Uniunii Europene va fi deținută de Finlanda în semestrul al II-lea al anului 2019 și de Croația în primul semestrul al anului 2020.

PCC a fost înfiinţat în anul 2002, iar misiunea sa constă atât în crearea unui spaţiu adecvat promovării activităţilor de cadastru în Uniunea Europeană, cât și în propunerea unor strategii şi iniţiative comune, cu scopul de a obţine o mai bună coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene şi utilizatorii acestora.

Membrii Comitetului sunt instituţii/agenţii din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala funcţie a PCC este să analizeze şi să promoveze în cadrul organismelor UE propuneri privind rezolvarea diferitelor problematici care afectează bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membră a PCC o dată cu aderarea României la UE, în anul 2007.

Radu Codruț Ștefãnescu (stânga) a primit însemnele de mandat de la Julius Ernst,  Oficiul Federal de Metrologie și Topografie din Austria (BEV) 

 

Persoană de contact:

Andreea CRASNOPOLSCHI

Purtător de cuvânt

Tel. 0721.371.602

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

              Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Contact

  • Splaiul Independentei, nr. 202A, Sector 6, Bucuresti
  • (021) 317.31.62
  • (021) 317.73.39
  • relatiicupublicul@ancpi.ro