Bucureşti, 16.11.2018

 

Extrasele de carte funciară emise online de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) sunt acceptate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD). Astfel, persoanele care solicită eliberarea actelor de identitate pot depune extrasul de carte funciară obținut online la toate cele peste 570 de birouri ale DEPABD din țară, pentru a face dovada adresei de domiciliu.

 

DEPABD, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, s-a alăturat celor 17 instituții bancare și nebancare care acceptă extrasul de carte funciară eliberat online (http://www.ancpi.ro/files/Statistici_home_page/Institutii_16_11_2018.pdf). Drept urmare, prezentarea contractului de vânzare-cumpărare, a celui de construire sau a extrasului de carte funciară semnat și ștampilat, eliberat de oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, nu mai este obligatorie pentru obținerea documentelor de identitate.

Demersul, inițiat de ANCPI și acceptat de DEPABD, vine în sprijinul cetățenilor, care nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediile oficiilor de cadastru pentru a solicita și pentru a ridica extrasul de carte funciară pentru informare.

Persoanele care solicită eliberarea cărților de identitate pot depune la dosar extrasul de carte funciară emis online, pe platforma epay.ancpi.ro. Prețul acestuia este de 20 de lei, iar documentul poate fi transmis pe loc dacă actele respective sunt disponibile în format electronic. În situația în care cartea funciară nu este introdusă în sistemul electronic, angajații oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară fac conversia documentului în format electronic și îl expediază solicitantului.

În prezent, numărul de imobile înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară este de aproximativ 12 milioane, reprezentând tot atâtea cărți funciare. Cifra reprezintă aproape 30% din numărul total estimat de imobile din România.

 

 

 

Serviciul Comunicare
 
Persoană de contact:
Andreea CRASNOPOLSCHI
Purtător de cuvânt
Tel. 0721.371.602
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Contact

  • Splaiul Independentei, nr. 202A, Sector 6, Bucuresti
  • (021) 317.31.62
  • (021) 317.73.39
  • relatiicupublicul@ancpi.ro